A múltkori hideg tésztasaláta után most egy igazi otthoni ízeket idéző házi sütemény receptet hoztam nektek.
Tökéletes az olyan borongós, esős délutánokra, mint a mai, hiszen szinte érződik rajta a Nagymama szeretete. Ezt a receptet tőle tanultam, és mindig eszembe jutnak ilyenkor azok a hideg, téli esték, amikor az egész család csak bekuckózik. Nálam ilyen szép gyermekkori emlékeket idéz a tűzhely melege és az alma-fahéj illatok keveredése. Ti is érzitek már, hogy közeleg a Karácsony?
Ezt a receptet bátran merem ajánlani bárkinek, mert azok is könnyedén elkészíthetik, akik egyébként nem olyan jártasak a konyhában. Pár egyszerű hozzávaló, nagyjából fél óra mindennel együtt és az egész családot boldoggá lehet tenni vele akár egy sima hétköznap estén is.
Hozzávalók:
- 7 db nagyobb alma, 80-100 dkg
- 25 dkg Nagyi Titka tönköly búzaliszt
- 25 dkg cukornak megfelelő Süssina (mérőpohárban 250 ml)
- 3 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- fahéj
- ízlés szerint csokoládé, dió és/vagy rum aroma,
Elkészítése:
- Meghámozzuk az almát
- 4-5 almát lereszelünk, a maradékot vékony szeletekre vágjuk
- A tojásokat a cukorral felverjük
- Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, reszelt almát
- Ízlés szerinti mértékben fahéjat, csokit, rumot adunk hozzá
- Jól összekeverjük az egészet, hogy nyúlós-ragacsos masszát alkosson
- Kifóliázzuk a tepsit, elterítjük rajta az almaszeleteket
- A szeletekre ráöntjük a masszát, majd eloszlatjuk
- Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd fogpiszkáló-próbát végzünk rajta
- Ha nem ragad, kivesszük, hűlni hagyjuk, tálaljuk, fogyasztjuk.
A süteményt a tepsiből kiborítva, "fejjel lefelé" fordítsuk, az almaszeletes rész lesz a teteje, kis fahéjjal megszórva nagyon szépen mutat, ahogy a képeken is láthatjátok.
Sok sikert kívánok mindenkinek a sütögetéshez, és ne felejtsétek: a karácsonyi rohanásban is egy tökéletes választás ez az egyszerű, de mégis nagyon finom sütemény mindenki számára!