Princess on Budget

Tervezz Velem! - Bullet Journal, avagy idén gyorsnaplózni a menő

2019. január 16. - Princess on Budget

Új év új én? Azt azért nem egészen, de elérkezett az új naptár ideje!

 

Az elmúlt évben az egész internet tele volt a bullet journallal, így végül arra a következtetésre jutottam, hogy akár még érdemes is lehet kipróbálni. Sokáig ódzkodtam tőle, mert macerásnak tűnt, meg egyáltalán nem láttam letisztultnak, jól szervezettnek az ötletet, de végül beadtam a derekam. 2018-ban egy jó évet zártam, de szeretném, ha 2019 a még nagyobb változások éve lenne, így idén ezen a téren a már olyan sok mindenkinek jól bevált BJ lesz a társam. Na de vágjunk is bele a dolgokba!

 

Tulajdonképpen mi is az a bullet journal? Hivatalosan gyorsnaplózás. Gyakorlatilag a jegyzetfüzeted, ami határidőnapló, bevásárlólista, és végtelen post it halom post itek nélkül. Minden, aminek akarod, hogy legyen, bármi, amire szükséged van a hétköznapokban. A lehető legflexibilisebb tervezőplatform, amely magába foglalja az egész énedet. Pedig eleinte csak egy üres füzet. Sima, kockás, vonalas, az igazi ászoknak pedig akár pontozott is.

 

Te vagy a kulcsa, a saját rendszered alapján építed fel az egészet - bizonyos alapvonalakat érdemes követni persze, de végül úgy is saját magad határozod meg az oldalaidat -, így tökéletes illeszkedik a szükségleteidhez.

 

Track the Past, Order the Present, Design the Future” szlogennel indulunk neki az új évnek. Tiszta lappal kezdünk és mindent meg akarunk valósítani.

 

Na de hogyan kezdjünk bele? Hogyan építsük fel? Az alapoktól eltekintve bárhogy, ahogy nekünk kényelmes. Hiszen ez a lényeg. Az oldalak sorrendjét te határozod meg. Egyedül te döntesz arról, hogy éppen a heti/havi/napi vagy bármilyen más elrendezésű tervezőt szeretnéd használni. Aztán csak felrajzolod.

 

Mindenféle csapongó kreativitás nélkül is tökéletesen lehet magát a módszert alkalmazni, de a vizuálisabb típusoknak, a kevésbé minimalistáknak, illetve a rajzolósoknak is tökéletes választás, hiszen rengeteg módon lehet díszíteni a lapokat. Az alábbiakban pár oldal-ötletet mutatok be, azoknak is inkább a letisztultabb típusát. Én személy szerint egyébként sorra mentem le Pinteresten a színesebbnél színesebb BJ fotókat, de valahogy magamnak, személyes használatra mindig a legegyszerűbb változatnál maradok. Ez természetesen egyénileg változó, csak azért szerettem volna kiemelni, hogy annak se vesszen a motivációja, aki eddig azért nem merte kipróbálni, mert nem tud rajzolni.

 

Az első oldal a tartalomjegyzék lesz, ahova a számozott oldalaink tartalmát rögzítjük, ezzel könnyítve meg a navigációt a naptárban.

 



Ez után a kezdőknek ajánlott a jelölőkulcsokat rögzíteniük, hiszen ez alapján fogják tudni a különböző feladatokat, eseményeket, jegyzeteket elkülöníteni egymástól. Célszerű egyszerű jelzéseket választani, hiszen továbbra is gyorsnaplózásról beszélünk.

 

 

Innentől kezdve teljes mértékben személyre szabható az egész, de inspirációként mutatok pár ötletet, amit én például megvalósítanék, használok, stb.

 

Bakancslista, főleg az újévi naplókhoz, nagy elhatározásokhoz, illetve azoknak, akik megszállottan szeretnek négyzeteket kipipálni.

 

 

Future Log - az egész évet hónapokra lebontva kicsiben felrajzoljuk, és ebben tervezünk előre, ide rögzítjük a céljainkat, mivel a heti tervezőinket csak akkor szerkesztjük meg, amikor épp aktuálisak.

 

Havi tervezők - ez a hónap “borítója”, sokan szoktak ide is felrajzolni egy mini naptárat (én mondjuk nem, de ami késik, nem múlik). Célszerű az átláthatóság végett, meg olyan rendezett lesz tőle az egész napló. Elkülönülnek a hónapok ezek által, jól mutat egyszerűen is, és díszítve is.

 

 

 

Heti tervező/napi tervező - értelemszerű a funkciója, ide rögzítünk minden teendőt, találkozót, stb. Akinek több helyre van szüksége, az úgy bontja fel a napokat, ahogy kényelmesnek találja. Pár ötlet ehhez:

 

 

 

A következő állomással elérkeztünk a trackerekhez, aminek a segítségével a szokásainkat tarthatjuk számon. Követhetjük az alvásunkat, hogy iszunk-e elég vizet, különböző célok irányában megtett lépéseinket. Különböző témakörökre bontva: munka, egészség, környezettudatosság, házimunka, self-love. A teljesség igénye nélkül néhány ezekből is:

 



Könyvek, amit el szeretnénk olvasni, illetve amiket már elolvastunk.

 

 

 

Ugyanez filmekkel:

 

 

Ezeken kívül persze rengeteg más dologgal is meg lehet tölteni a füzetünket. Van, aki itt vezeti a kiadásait, menstruációs ciklusokat, egyebek. Én például az orvosi időpontoknak nyitottam egy külön oldalt a rendelők elérhetőségeivel.

 

Jó tervezést!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://princessonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr2914566606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása